Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ


ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ






   Εδώ κι ένα μήνα, στην τάξη μας - με τη βοήθεια της δασκάλας μας - έχουμε δημιουργήσει «Λέσχη Ανάγνωσης» ενταγμένη στο πρόγραμμα για την «Φιλαναγνωσία».
   Ο σκοπός του προγράμματος είναι τα παιδιά να έρθουν πιο κοντά στα βιβλία. Να τα καταλάβουν, να ταξιδέψουν με αυτά σε κόσμους μαγικούς και φανταστικούς πέρα από κάθε όριο και κάθε λογική, να τα αγαπήσουν. Να μάθουν ότι βιβλίο δε σημαίνει μόνο υποχρεωτικό διάβασμα. Το βιβλίο μπορεί να μας διασκεδάσει, να μας αποκαλύψει γνώσεις και μυστικά της ζωής αβίαστα, να μας μάθει  ακόμη και να αρθρώνουμε, να τονίζουμε, να διαβάζουμε με μεγαλύτερη ευχέρεια.
   Μέσα στα πλαίσια της Λέσχης ανάγνωσης κάθε εβδομάδα μια ομάδα αναλαμβάνει να διαβάσει, να κατανοήσει, να αναλύσει τους  ήρωες και τους χαρακτήρες ενός βιβλίου, να βρει κοινά σημεία με το σήμερα, να ζωγραφίσει  εικόνες που τους δημιουργήθηκαν από την ανάγνωση του βιβλίου.
   Τα παιδιά, μόλις τους δοθεί το βιβλίο το χωρίζουν σε 6 ή 7 ίσα μέρη (ανάλογα με το πόσα άτομα είναι στην ομάδα).  Μοιράζουν τις ενότητες του βιβλίου και κατά την διάρκεια της εβδομάδας το ανταλλάσσουν για να προλάβουν να το διαβάσουν και να το δουλέψουν όλοι.
   Στο τέλος κάθε εβδομάδας τα παιδιά παρουσιάζουν την δουλειά τους είτε δραματοποιώντας κάποια μέρη - που πιθανώς να τους προκάλεσαν κάποια έντονα συναισθήματα, είτε μέσα από κάποια σκίτσα ή ζωγραφιές τους είτε, άλλοτε, δίνοντάς μας  μια πλήρη περιγραφή και περίληψη του της ιστορίας. Ταυτόχρονα μια άλλη ομάδα αναλαμβάνει δράση!  
   Μέσα από το πρόγραμμα - κατά τη  δική μου άποψη - τα παιδιά δένονται με τα βιβλία, γίνονται αχώριστοι φίλοι τους και μοιράζονται  χαρμόσυνα αλλά και δραματικά γεγονότα που τους απασχολούν. Μαθαίνουν να τα εκτιμούν, γιατί κάθε βιβλίο, από το πιο μικρό έως το πιο μεγάλο, κρύβει βαθιές αλήθειες μέσα από τις οποίες τα παιδιά παίρνουν ηθικά διδάγματα χρήσιμα για την υπόλοιπη ζωή τους. Μέσα από αυτά μαθαίνουν να αγαπούν αλλά και να λένε ΟΧΙ. Μαθαίνουν πως να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, να σέβονται αλλά και να γίνονται άξια προς σεβασμό. Γνωρίζουν νέες έννοιες, καινούριες λέξεις και διαφορετικούς τρόπους έκφρασης. Μαθαίνουν πώς να είναι ελεύθεροι άνθρωποι, πως να ζουν μέσα σε μια δημοκρατική χώρα όπου όλοι είναι ίσοι, αποκτούν κριτική θέση και άποψη. Μαθαίνουν για την ελευθερία του πνεύματος, της σκέψης και τους περιορισμούς που θέτει μία καλή ανάγνωση ενός βιβλίου…
 
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ…!
  ΝΙΚΟΛΕΤΑ  ΧΑΤΖΗΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου